Månadsbrev november

Nu har äntligen den efterlängtade snön kommit. Detta innebär att det nu krävs att barnen har med sig vinterkläder för utelek och gärna extra strumpor, vantar och byxor då det lätt kan bli blött när man är ute och leker på rasten. Inte roligt att sen sitta med blöta kläder på lektion. Vi vill också uppmana om att eleverna ska ha med sig hjälm om de ska leka i backen. De får ta med egna åkdon till skolan om de vill. Det vi har godkänt är madrass, tefat eller pulka, utan ratt. Det vi då kräver är att det står namn på dem och då ansvarar barnet tillsammans med er föräldrar över att den läggs in i förrådet varje dag när man går hem.

Ingen personal på skolan kommer att gå och plocka in efter barnen vid stängning. Men självklart behöver man inte ha med eget åkdon. Det finns i viss begränsning att låna här på skolan.

Respektive klasslärare har pratat med barnen vad som gäller för regler nu när vi har snö, bl.a. respekten för varandra, vi buttar inte någon i backen, vi varnar när vi åker så ingen råkar stå i vägen och att vi inte kastar snöbollar.

Den här veckan börjar utvecklingssamtalen och då är det viktigt att ni kontaktar klassläraren om ni inte kommer på grund av sjukdom eller något annat. De planerar sin arbetstid efter detta och vi ber därför er att meddela ändring så de kan planera om sin dag, exempelvis ta in ett samtal lite tidigare.

Simningen på Aquarena drar igång denna vecka för klass 2, nästa vecka för klass 3–4 och i februari för klass 1. Info om simningen har Simon delat ut till de berörda. Vid fundering är ni välkomna att kontakta honom. När de åker och simmar är det viktigt att de har med sig badkläder, handduk, duschkräm/schampo och busskort. De veckor som de har simning har de ingen vanlig idrott.

Den 14:e november kommer skolsköterskan hit och presenterar sig för barnen och efter det kommer ni föräldrar att få mer information och uppgifter gällande upplägget.

Snart är det lucia och barnen ska denna vecka börja öva mer intensivt. Texter kommer att skickas hem. Kan man inte låten öva i alla fall texten med barnen. Många av låtarna går att söka på Youtube. Mimmi kommer närmare lucia att skicka ut en mer detaljerad information om lucia; tider, plats och övningar.

Arbetet på fritids har under oktober fokuserats mycket på cancer då det har varit aktuellt överallt. Barnen har gjort armband ”Fuck cancer” samt att de tidigare har gjort sylt som de tänker sälja och skänka intäkterna till barncancerfonden. Försäljning av detta kommer att ske måndagen den 14:e november mellan kl. 14–16. Alla intäkter vid barnens halloweendisco kommer också att skänkas till barncancerfonden.

Vill ännu en gång vara på er gällande fritidstiderna. Det slarvas otroligt mycket med dessa listor som gjort att planering av personal nu har stupat någon gång på grund av att vi planerar efter det som står på listan. Måste bli skärpning med detta för att vi ska kunna göra verksamheten så bra som möjligt och erbjuda barnen en bra fritidstid.

Läxfri skola

Vi har under hösten tagit beslut att göra Söderhamns Friskola till en läxfri skola. Anledningen till detta är att alla ska ges likvärdiga förutsättningar att lyckas med skolan. Läromålen ska nås på skolan inte på fritiden.

Alla barn har inte lika mkt hjälp hemma med läxor och detta skapar ojämna förutsättningar att lyckas. Läxor kan skapa ångest, oro och konflikter istället för att barnen kan släppa skolan precis som en vuxen gör när de har jobbat klart för dagen.

Barnen kommer att få extra tid/hjälp på skolan att lyckas istället och därför har nya scheman tagits fram, dessa började gälla igår måndag och alla föräldrar har också fått information med sina barn hem innan höstlovet. Det nya schemat har lite längre dagar ca. 15-20 min per skoldag i snitt (detta följer självklart skollagen och skolverkets regler precis som tidigare).

Detta är något som styrelse, rektor och personal tror stenhårt på och det är ett beprövat koncept sedan många år tillbaka som gett högre betyg i majoriteten av de skolor i landet som kör detta.